Deze website is niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer 6 of lager. De website zal dan ook niet correct werken. Update je browser aub!
Onderhoud
› Onderhoud
Een goede schoen verdient ook goed onderhoud. Hierdoor blijft hij comfortabel en waterafstotend, wat de levensduur van uw schoen ten goede komt. Leer is een natuurlijk materiaal met onschatbare eigenschappen, maar leer is ook onderhevig aan een zeker verouderingsproces en moet daarom regelmatig verzorgd worden.

Leer is natuurlijk huid, dus eigenlijk een 'levend' materiaal dat o.a. door talgklieren verzorgd wordt. De geproduceerde talg is een mengsel van vetten, cholesterine, proteïne en elektrolyten. Dit voorkomt het uitdrogen van de huid en maakt deze soepel. Deze taak van 'natuurlijke' verzorging dienen ook uw schoenen te krijgen, omdat anders het leer van de schoenen uitdroogt, gaat knikken en zijn eigenschappen verliest.

De volgende tips gelden in het bijzonder voor berg- en trekkingschoenen die aan bijzondere voorwaarden moeten voldoen. Dit is in principe ook van toepassing op alle andere schoenen.

Vuil en vocht:
Vuil en vocht kunnen schoenen niet deren, zolang deze maar op de juiste manier en zorgvuldig behandeld worden. Door het juiste onderhoud van uw schoenen wordt de levensduur aanzienlijk verhoogd. Nieuwe schoenen hebben voor de eerste wandeltocht geen extra zorg nodig, maar het is raadzaam om het leer met speciale leer impregneerspray, zoals bv. Lowa Leather Waterstop, te behandelen.

Luchten en drogen
Neem de inlegzolen uit de schoenen en verwijder de veters, zodat de impregneerspray en de schoen verzorgingscrème op de moeilijke plekken aangebracht kan worden (bv. de tong). Na elke keer dat schoenen gedragen zijn, dienen de schoenen goed gelucht en gedroogd te worden. Laat de schoenen nooit drogen bij een warmtebron (verwarming, open haard), maar gewoon bij kamertemperatuur. De inlegzolen nemen veel vocht op en kunnen beter drogen als ze uit de schoen gehaald worden. Dit is ook zeer aan te bevelen bij meerdaagse tochten. Het beste zouden leren schoenen, na intensief gebruik, 24 uur drogen voordat ze weer gedragen worden.

Reinigen
Nadat de inlegzolen en veters verwijderd zijn, moet het leer 'bevrijd' worden van het vuil. Bij sterk vervuilde schoenen is het aan te raden om een schoen reinigingsmiddel te gebruiken, bv. Lowa Shoe Clean, die het hardnekkigste vuil uit het leer verwijderd. Let er overigens op dat de schoenen na het gebruik van Shoe Clean weer opnieuw geïmpregneerd worden. U zult nu merken dat het leer zeer gemakkelijk vocht op kan nemen. Het leer bevindt zicht nu in een onbeschermde staat. Bij licht vervuilde schoenen volstaat het om de schoenen met lauw water schoon te borstelen. Borstel de schoenen goed zodat het leer weer luchtig en adem actief wordt en zodoende zijn kenmerkende eigenschappen volledig kan benutten.

Impregneren
Na het schoonmaken van de schoenen zijn de poriën van het leer 'open'. Ook na gebruik van het reinigingsmiddel neemt het leer zeer gemakkelijk vocht op. Om de poriën weer te laten sluiten, kan men de nog vochtige schoenen inspuiten met impregneerspray. De impregnatie is pas na 24 uur volledig actief. Gebruik altijd een impregneerspray die is gebaseerd op fluorcarbon. Regelmatig impregneren voorkomt een ophoping van vocht en vuil op het leer. Verder is regelmatig impregneren belangrijk, omdat nat leer niet ademt. Hetzelfde geldt voor vervuilde schoenen.

Verzorgen
Na het impregneren moeten uw schoenen regelmatig, vooral wanneer ze extreem veel vocht hebben moeten verwerken, verzorgd worden met een daarvoor bestemde schoen verzorgingsmiddel op wax basis of wax emulsie, zoals Lowa Active Crème. Smeer of wrijf de crème in met bijvoorbeeld een borstel of doek. Water gecombineerd met vuil wast de conserverende substanties uit het leer. Worden deze substanties niet d.m.v. een leercrème terug in het leer gebracht, dan droogt het leer uit, wordt het broos en gaat het scheuren. Uw schoenen zijn hierdoor onherstelbaar beschadigd.

Opnemen
Hard leer is stug en kan niet voldoende meebewegen, waardoor ook de stiknaden onnodig onder druk komen te staan. Door het aanbrengen van verzorgingsproducten op crème- of wax basis, kan de kleur van het leer een beetje donkerder worden, maar kan d.m.v. een nubuckborstel weer opgelicht worden (zacht borstelen). De oorspronkelijke kleur zal hierdoor een beetje verloren gaan. Glad en gewaxed leer is makkelijker te onderhouden en resistenter tegen water en vuil.

Na het onderhoud heeft de leer crème of wax enige tijd nodig om in te werken en dienen de schoenen verder te drogen. De schoenen nooit laten drogen bij een warmtebron of in de kofferbak. Nat leer verbrandt heel gemakkelijk (wordt stug, hard en krimpt samen). Leren schoenen kunnen het beste bewaard worden in een ademende schoenendoos op een luchtige, droge plek. Het gebruik van een houten schoenspanner is aan te raden, dit voor het behoud van de vorm van uw schoenen. Ook schoenen van nubuck en splitleer dienen bij regelmatig contact met water behandeld te worden om niet uit te drogen. Ook hier wordt een wax crème aanbevolen.

TIP: Wanneer u heeft gewandeld in natte weersomstandigheden of in nat gras, dient u uw schoenen goed te drogen voordat u ze opbergt. Bewaar de schoenen in een schoenendoos op een donkere en goed geventileerde plaats, zodat ze niet kunnen gaan schimmelen.

TIP: Leer dat behandeld is met leervet kan verkleuren en donkerder worden. Nubuck- of veloursleer wordt bovendien gladder. Om het fluweelachtige karakter enigszins terug te krijgen, kunt u het leer opruwen met een nubuckborstel.
special4 image1
Een greep uit ons assortiment